- Trodde bjørnen skulle spise oss
Det svenske kjæresteparet Ingel Petre (19) og Linn Eriksson (18) hadde gledet seg lenge til fotturen i Femundsmarka. Idyllen ble imidlertid avbrutt da en bjørn tok oppstilling utenfor teltet deres i natt.

14. September 2005
Ola A. Thorset og Tom Martin Kj. Hartviksen - Østlendingen

I TRYGGHET: Ingel Petre og Linn Eriksson ble overrasket av bjørn på sin tur i Femundsmarka. Her snakker de med politibetjent Morten Klokkeide fra Trysil lensmannskontor etter å ha blitt brakt i sikkerhet ved hjelp av heliktopter.
(Foto: Tom Martin Kj. Hartviksen).


Rundt klokken 22.30 i går kveld fikk Ingel Petres far følgende urovekkende sms:
- Det står en bjørn utenfor teltet, pappa!

Dårlige mobilforhold

Faren forsøkte da å komme i kontakt med sønnen og kjæresten som var på fottur i Femundsmarka, men grunnet dårlig mobildekning i Femundsmarka, kom han ikke gjennom via telefon. Norsk og svensk politi ble hurtig koblet inn i saken. Rundt midnatt ble leteaksjonen satt i gang - med hjelp fra blant annet Sivilforsvaret.

01.30 kom en ny sms til faren, hvor det framgikk at bjørnen fortsatt oppholdt seg utenfor teltet. De to svenske ungdommene - som kommer fra Uppsala - uttrykte stor frykt i meldingen. Men fortsatt fikk man ikke telefonisk kontakt med de to.
I dag tidlig ble et svensk helikopter satt inn i leteaksjonen. Etter kort tid ble de to ungdommene funnet og fraktet ut av området. De to befant seg vel fem kilometer nord for Grøvlsjøen - på norsk side.

Spilte kort da bjørnen kom

Lettelsen og gleden var stor da de to omsider var ute av området. De to hadde litt av en historie å fortelle ostlendingen.no:
- Vi satt og spilte kort i teltet i går kveld. Plutselig hørte vi et dyr som stilte seg opp utenfor teltet, sier Ingel Petre til ostlendingen.no. Han er forøvrig godt kjent i Femundsmarka - etter flere opphold sammen med familien i løpet av oppveksten.

De to var ikke i tvil om hva slags dyr det var snakk om.
- Lyden og oppførselen gjorde at vi fort konstaterte at det var snakk om et stort dyr. Etter hvert skjønte vi at det var en bjørn, sier Petre.
De to forsøkte først å skremme dyret - både ved å bruke lys inne i teltet og høye rop. Det hjalp imidlertid ikke.
- Bjørnen krafset og rev i teltet. Det hjalp ikke hva vi gjorde, sier Ingel Petre.
PÅ FOTTUR: Det var i området rund Grøvelsjøen i Femundsmarka de to svenske fotturistene oppholdt seg da de ble overrasket av bjørn. (Kart: eniro.no)

Fryktet for sine liv
Kjæresteparet ble naturlig nok vettskremt av opptrinnet. En stund fryktet de for sine liv.
- Jeg trodde bjørnes skulle rive ned teltet og spise oss opp. Jeg trodde vi skulle dø, sier Linn Eriksson til ostlendingen.no.
Litt etter midnatt forsvant imidlertid bjørnen. De to trodde da at faren var over. Men to timer senere vendte den tilbake til teltet. På det tidspunktet hadde Ingel Petres far fått sendt gjennom en sms - hvor han ba de to om å sitte helt stille og ikke gi fra seg noen lyder hvis bjørnen kom tibake.
- Dermed satt vi musestille da bjørnen kom på sitt andre besøk, sier Ingel Petre.

Adrenalin i kroppen
Bjørnens andre besøk ble ikke så langvarig og dramatisk som det første. Etter en stund forsvant den. Men frykten satt fortsatt godt i de to ungdommene utover natta.
- Vi som ikke et sekund. Det var en del adrenalin som strømmet rundt i kroppen, innrømmer de to.
Ikke før klokken 06.00 i dag tidlig våget de to svenskene seg ut av teltet. Et par timer senere ble de altså lokalisert av et svensk politihelikopter.
- Jeg ble litt forbauset da helikopteret dukket opp. Men selvfølgelig også veldig lettet, sier Petre.

Ingen spor
De to ble fraktet over til den svenske siden av grensa - der de skal bo fram til fredag.
Politiet har vært på stedet hvor ungdommene hadde satt opp telt. Det var mye lyng i området - og foreløpig er det ikke funnet noen spor etter bjørnen. Politiet understreker imidlertid at de har full tillit til forklaringen de to har avgitt.Ola A. Thorset og Tom Martin Kj. Hartviksen

© COPYRIGHT Østlendingen


redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel